/ ThinkStock/Getty Images
Вашингтон забрани на американските авиокомпании преминаването през контролираното от Техеран въздушно пространство над Персийския залив и Оманския залив, предаде Франс прес.

Напрежение между САЩ и Иран заради свален US дрон

Тези ограничения се въвеждат заради "засилване на военните действия и нарастващото политическо напрежение в региона, което представлява риск за операциите на американската гражданска авиация", посочи Федералното управление за гражданска авиация на САЩ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на американски разузнавателен дрон, струващ 130 милиона долара, но после внезапно се е отказал от решението си, пише американското издание "Ню Йорк таймс".

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН

Първоначално Тръмп одобрил ударите по такива обекти като радар и ракетни батареи, посочва вестникът, като се позовава на високопоставени представители в американската администрация. Ударите е трябвало да бъдат нанесени преди изгрев слънце днес, за да се намали рискът за иранските военни или за цивилните. Самолети са били вдигнати във въздуха, а кораби са заели позиция, но така и не се стигнало до изстрелване на ракети, защото дошло разпореждане за отказ от атаката, казва висш представител на американската администрация.
БТА