/ / iStock/Getty Images
Според властите едната от основните причини за липса за достатъчно обществен ентусиазъм за космическите програми на НАСА са именно класифицираните данни
Необходимо е САЩ да разсекретят голям обем информация за американските военно-космически програми с цел сплашване на противника и насърчаване подкрепата от страна на гражданите. Тази позиция застъпи министърът на военновъздушните сили на САЩ Барбара Барет, пише изданието „Defense News”.

Разсекретяването на част от онова, което в момента се пази в сигурни хранилища, би било добра идея, заяви министърът на форум за националната отбрана. Според Барет, декласифицирането може да започне през 2020 г.

Нови уникални кадри на кометата "Борисов"

Свръхзасекретената информация е една от причините да не може да се постигне обществена подкрепа за реализацията на космически програми.

„Америка е и най-големият потребител на космоса. Нашият начин на живот е по-зависим от космоса, отколкото на всеки друг народ”, смята Барет.

Учени: Юпитер е изиграл ключова роля за появата на живот на Земята

Разузнавателните служби се стремят да разсекретят повече информация за борба със заплахите, идващи от Китай, Русия и други трети страни.

През юни заместник-директорът на разузнаването Сю Гордън заяви, че разсекретяването е ключово за борбата с опитите на чуждестранните сили да се насочат към американски цивилни за събиране на данни. Същия месец беше отправен призив разузнавателната общност да разсекрети повече данни за борба с нарастващата заплаха, която правителството на Китай представлява за американския бизнес.
БГНЕС