САЩ ще работят с всяко ново правителство на Израел
САЩ ще работят с всяко ново правителство на Израел / снимкa: БГНЕС

САЩ ще продължат твърдо усилията си в подкрепа на мира и сигурността на Израел със следващото израелско правителство, съобщи Белият дом, като същевременно се въздържа да коментира изборните резултати, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Очакваме с нетърпение да работим с новото израелско правителство за засилване на особените отношения, съществуващи между САЩ и Израел с твърдото намерение да продължим усилията си за постигане на сигурност в Израел и напредък в търсенето на мир между Израел и палестинците и между Израел и неговите съседи", заяви говорителят на Белия дом Майк Хамър. Той обаче се въздържа да коментира резултатите от изборите и опасността пробив на крайната десница да се отрази на усилията за постигане на мир.

"Ние поздравяваме гражданите на Израел за начина на провеждане на изборите им. САЩ и Израел споделят многобройни ценности, първата от които е дълбоката ни и трайна привързаност към демокрацията. Израелските избори са оспорвани и изпълнени със страсти, но винаги мирни", допълни той.

Междувременно ЕС призова бъдещото израелско правителство да спазва поетите от Израел задължения в рамките на мирния процес и да избягва да предприема мерки, правещи невъзможно съвместното съществуване на палестинска и израелска държава. Чешкото председателство, което подчертава, че счита Израел за един от своите важни партньори и ще се радва да развива отношенията ЕС-Израел и да насърчава новото израелско правителство да продължи всички усилия за създаване на една независима, демократична и жизнена палестинска държава, живееща в съседство с Израел в условията на мир и сигурност.