Държавният секретар на САЩ Джон Кери осъди като опасна провокация инцидентът в Балтийско море, който САЩ определиха като симулация на атака на два руски бойни самолета над американски военен кораб, предаде Ройтерс.

"Осъждаме този тип поведение. То е безразсъдно. То е провокационно. То е опасно. Съгласно правилата за влизане в бой можеше да се стигне до сваляне" на самолетите, заяви Кери.

Колко е опасно приближаването на руски изтребители до кораб на САЩ (ВИДЕО)

"Хората трябва да разберат, че това е нещо сериозно и че САЩ няма да бъдат сплашени в открито море. Заявихме на руснаците колко опасно е това и се надяваме повече да не се случва", добави Кери.

Прелитането на руски бомбардировачи Су-24 в опасна близост до американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" в международни води във вторник е било една от най-агресивните прояви между двамата бивши врагове от Студената война, заяви американски официален представител.

Русия: Нашите Су-24 не са нарушили нормите за безопасност в Балтийско море

Руски хеликоптер Ка-27 също е прелетял над кораба, правейки снимки. Най-близката руска територия е била руският анклав Калининград на около 70 морски мили оттам.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че екипажите на руските самолети са спазили всички правила за безопасност. Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че Кери ще повдигне въпроса за инцидента в Балтийско море пред руския си колега Сергей Лавров.

Източник: БТА