/ Gulliver/Getty Images
САЩ нанесоха въздушни удари срещу подкрепяни от Иран групировки в Източна Сирия в отговор на атака с дрон, при която загина американски контрактор и бяха ранени петима военнослужещи, съобщи Пентагонът.

В изявление на Пентагона се казва, че в четвъртък следобед "еднопосочен безпилотен летателен апарат е ударил съоръжение за поддръжка на коалиционна база близо до Хасака в Североизточна Сирия", в резултат на което е ранен и друг американски изпълнител.

Според изявлението "разузнавателната общност оценява, че безпилотният летателен апарат е с ирански произход", предаде АА.

Седем души загинаха при атака с дрон срещу оръжеен завод в Сирия

Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че е упълномощил силите на Централното командване на САЩ да извършват прецизни въздушни удари "срещу обекти, използвани от групировки, свързани с Иранската революционна гвардия" по указание на президента Джо Байдън.

"Въздушните удари бяха извършени в отговор на днешното нападение, както и на поредица от неотдавнашни нападения срещу коалиционните сили в Сирия от групировки", заяви Остин.

"Както президентът Байдън ясно заяви, ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим народа си, и винаги ще реагираме в избрано от нас време и място", каза Остин. "Никоя група няма да нанася безнаказани удари по нашите войски."

Според изявлението двама от ранените военнослужещи са били лекувани на място, а още трима военнослужещи и американският контрактор са били медицински евакуирани в коалиционни медицински заведения в Ирак.
 


 
БГНЕС