/ Gulliver/Getty Images, архив
САЩ наложиха санкции на главния прокурор на Международния наказателен съд Фату Бенсуда. Причината - нейната институция продължава да разследва американски граждани. Това обяви държавният секретар Майк Помпео, цитиран от ДПА.

В санкционния списък е добавена и Пакисо Мочочоко, шеф на отдела за юрисдикция, допълване и сътрудничество към МНС, за оказваното от нея "съществено съдействие" на Бенсуда. Първият дипломат на САЩ, окачестви съда, чиято юрисдикция не е призната от страната му, като "напълно сринала се и корумпирана институция". "Няма да търпим незоконните опити (на МНС) да включи американци в своята юрисдикция", каза Помпейо на пресконференция.

Той съобщи още, че са наложени визови ограничения за няколко човека, подпомагали разследванията на съда срещу американски войници. През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде указ за налагане на санкции срещу представители на МНС, участващи в разследвания на евентуални военни престъпления в Афганистан, извършени от американци. Указът позволява блокиране на авоарите в САЩ на сътрудници на съда.
БТА