/ Thinkstock/Getty Images
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи санкции на руски бизнесмени и фирми за извършване на кибератаки и подпомагане на руската армия и разузнаване с други злонамерени действия, предаде Асошиейтед прес.

Финансовото министерство на САЩ заяви, че санкционира пет руски фирми и трима техни ръководни кадри съгласно приет миналата година закон и президентски указ за наказване на опитите за проникване в американски компютърни системи. Санкциите включват замразяване на авоари, които са под юрисдикцията на САЩ, и забрана на американски лица да работят със санкционираните.

Седем прогнози за най-близкото технологично бъдеще

Санкциите са в отговор на редица кибератаки, включително миналогодишната атака "НотПетя", както и заради прониквания в енергийната мрежа на САЩ и в глобални мрежови инфраструктури.

Санкционираните компании са Диджитал секюрити с офиси в Москва и Санкт Петербург и филиалите й ЕРПСкан и Ембеди, които имат офиси в Русия, Европа и Израел, както и Института за квантови научни изследвания с офиси в Москва и Санкт Петербург и Дайвтекносървисиз от Санкт Петербург. Санкционираните физически лица са Александър Лвович Трибун, Олег Сергеевич Чириков и Владимир Яковлевич Кагански, които работят за Дайвтекносървисиз.

Затвориха сайт, използван за милиони кибератаки по света

Според финансовото министерство на САЩ Диджитал секюрити е предоставила материална и техническа помощ на на руската Федерална служба за сигурност, а Дайвтекносървисиз е осигурила подводна екипировка и системи за гмуркане, включително подводница на руски правителствени служби за следене и прехващане на информация от подводните кабели на морското дъно, по които минава по-голямата част от телекомуникационните данни в света.
БТА