САЩ комбинират военна мощ и дипломация, за да овладеят напрежението в Близкия изток, предаде Voice of America (VOA). 

Съединените щати не могат да допуснат повече атаки от хутите или от подкрепяни от Иран милиции в Близкия изток, предупреди съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в предаването "Тази седмица" на ABC.

Припомняме, че силите на САЩ успешно удариха 36 цели на хутите в Йемен в събота.

"Основната цел на ударите е да се отнемат способностите на подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия, които атакуват нашите сили, както и от хутите, които продължават да заплашват корабоплаването в Червено море. И ние вярваме, че постигнахме добър ефект в намаляването на способностите на милициите им. И ако е необходимо, ще продължим да предприемаме действия", допълни Съливан.

САЩ унищожиха ракета на хутите, която представлявала непосредствена заплаха

Но хутите обещаха да продължат военните си операции, които те твърдят, че са в знак на отмъщение за войната на Израел срещу цели на Хамас в Газа.

Повече от 27 000 палестинци бяха убити в кръстосания огън, а повече от 66 000 - ранени, според управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването на Газа.

Военната кампания на Израел започна в отговор на терористичната атака на Хамас на израелска територия на 7 октомври. При тази атака бяха убити около 1200 души, а други 240 бяха пленени. В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че 17 от 24 батальона на Хамас са били свалени досега.

САЩ засилват усилията си за дипломатическо решение на конфликта с посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в региона. Разработва се и многоетапно предложение за продължителни паузи в боевете и освобождаване на заложници в замяна на палестински затворници в Израел.

"Ние сме в постоянен контакт с нашите израелски колеги по въпроса и Хамас ще трябва да прояви желание, да каже „да“ на споразумение, което връща заложниците у дома", каза Съливан и отбеляза, че "за сделката не може да бъде уточнена дата".

Неговите предупреждения дойдоха, след като Организацията на обединените нации предупреди в петък, че по-специално граничната зона на Рафа става "тенджера под налягане на отчаянието за разселените палестинци в Газа"
Voice of America (VOA)