САЩ ТУРЦИЯ
САЩ ТУРЦИЯ / iStock/Getty Images
Багдади е бил убит вчера при спецоперация в сирийската провинция Идлиб
Военните на Турция и САЩ са обменили информация помежду си преди извършената снощи американска операция в сирийската провинция Идлиб, при която, както се предполага, е бил ликвидиран главатарят на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Това съобщи турското министерство на националната отбрана, цитирано от Анадолската агенция, предаде БГНЕС.
 

САЩ са ликвидирали лидера на „Ислямска държава“ Багдади в Сирия


"Преди операцията, извършена снощи от САЩ в Идлиб, имаше обмен на сведения и координация между военните власти" (на Турция и САЩ)", заяви турското министерство.

Преди часове американското списание "Нюзуик" съобщи, че Багдади е бил убит вчера при спецоперация в сирийската провинция Идлиб. Според списанието операцията е била проведена от Обединеното командване за спецоперации на Пентагона, след като били получени заслужаващи доверие разузнавателни сведения. Представител на сухопътните сили на САЩ, информиран за резултатите от операцията, съобщил на "Нюзуик", че Багдади е ликвидиран. Пресслужбата на Белия дом съобщи, че днес президентът Доналд Тръмп ще направи "много важно съобщение" в 13 ч по Гринуич (15 ч бълг. време).
 

Иракска телевизия ще излъчи кадри от убийството на Багдади


Версии за ликвидирането на Багдади периодично се появяват в медиите от няколко години. Нито една от тях обаче досега не е била официално потвърдена, отбелязва ТАСС.