САЩ и шест държави от Персийския залив ще изградят единна система за ПРО
САЩ и шест държави от Персийския залив ще изградят единна система за ПРО / снимка: Reuters, архив

САЩ и шест държави от Персийския залив се споразумяха да създадат единна система за противоракетна отбрана, която да отправи "верния сигнал" към Иран. Това заяви пред японския в. "Асахи" външният министър на Бахрейн шейх Халид бен Ахмед бен Мохамед Ал Халифа, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"ПРО е базата на сътрудничеството помежду ни. Разбрахме се със САЩ да обсъдим подробностите и до юни да вземем окончателно решение", каза Ал Халифа в интервю, поместено в "Асахи". Освен Бахрейн, консултации с Вашингтон водят според министъра Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Катар, Оман и Кувейт.

Става дума страните да разгърнат единна радарна мрежа в региона и да организират система за обмен на информация. Комплекси за ПРО "Пейтриът" вече са разположени в Саудитска Арабия и ОАЕ, посочва БТА. Очаква се единната система за ПРО да прикрива от удар главно петролните находища и терминалите.

"Няма друга заплаха за нас освен Иран. Нашата договореност ще бъде верен сигнал за него", каза външният министър на Бахрейн.