САЩ и ЕС затегнаха санкциите за Русия заради Украйна
САЩ и ЕС затегнаха санкциите за Русия заради Украйна / netinfo

САЩ въведоха допълнителни санкциите срещу Русия заради ситуацията в Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на американското министерство на финансите. Лидерите на страните от ЕС се договориха да затегнат санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна.

Санкциите на ЕС ще бъдат въведени срещу руски фирми и физически лица, които подкопават или застрашават суверенитета на Украйна, териториалната цялост и независимостта на тази страна, посочват ДПА и Асошиейтед прес.Европейските лидери наредиха на външните министри на страните членки да съставят до края на юли черен списък на такива физически и юридически лица, посочват агенциите.

Решението може да засегне руски олигарси или хора от Кремъл, посочва АП.

Европейските лидери освен това приканиха външните министри да обмислят санкции срещу хора и компании, които активно предоставят материална или финансова подкрепа на онези хора в Русия, които взимат решения и са отговорни за присъединяването на Крим към Руската Федерация или за дестабилизирането на Източна Украйна, допълват ДПА и АП.

Европейските лидери се съгласиха да работят заедно, за да суспендират финансирането на нови програми на Европейската банка за възстановяване и развитие в Русия, допълва АП. Лидерите освен това призоваха Европейската инвестиционна банка да не подписва нови финансови споразумения с Москва,
добавя агенцията.

САЩ и ЕС затегнаха санкциите за Русия заради Украйна
netinfo
В допълнителния списък със санкции на САЩ са включени няколко физически лица, както и компании и организации в Русия и Украйна. В числото на физическите лица са заместник-председателят на Държавната дума Сергей Неверов, министърът по кримските въпроси Олег Савельов, сътрудникът на президента на Русия Игор Щьоголев, генерал-полковникът от Федералната служба за сигурност Сергей Беседа, както и един от лидерите на самопровъзгласилата се за независима Донецка народна република Александър Бородай. Новите санкции касаят и руският енергиен гигант Роснефт, банката на руския газов гигант Газпром - Газпромбанк, Външноикономическата банка, други водещи банки и енергийни и отбранителни компании. Енергийната компания Новатек също е засегната от новите санкции.

Сред засегнатите оръжейни фирми са осем руски производителя на леки оръжия, минометни снаряди и танкове. Специално засегнатите банки не са със замразени в САЩ активи, но се ограничава техният достъп до американските капиталови пазари, уточниха американски представители. Очаква се по-късно тази нощ американският президент Барак Обама да направи изявление относно санкциите, посочват световните агенции.

Новината за санкциите дойде малко след като представител на Пентагона - полковник Стив Уорън, заяви пред репортери, че САЩ са убедени, че сега по границата на Русия с Украйна има 12 000 руски военни, което говори за непрекъснато увеличаване на
руските военнослужещи по границата в последните седмици, предаде Асошиейтед прес.

На 30 юни командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че по границата на Русия с Украйна има около 8000 военнослужещи, припомня агенцията. Украйна и Западът обвиниха Русия, че подклажда бунта в източната част на Украйна, като изпраща там оръжия и военни, в това число танкове и ракетни установки - нещо, което Москва отрича.

Източник: БТА