Самолетоносачът "Теодор Рузвелт"
Самолетоносачът "Теодор Рузвелт" / Gulliver/Getty Images, архив
Военноморските сили на САЩ евакуират хиляди моряци от атомния самолетоносач “Теодор Рузвелт“ в Гуам, след като капитанът му предупреди, че огнищет на коронавирус заплашва живота на екипажа.

Досега са диагностицирани 93 случая на COVID-19 сред членовете на екипажа от 4 800 души, съобщи АФП.

Затварят Гранд Каньон заради коронавируса

От Пентагона заявиха, че са организирали бързо запазването на хотелски стаи на тихоокеанския остров за голяма част от персонала на самолетоносача, като същевременно на кораба е оставен екипаж от незаразени моряци, които да поддържат системите му.
 


Планът е от „Теодор Рузвелт“ да слязат максимално количество хора, а на борда да останат само толкова, колкото са необходими за изпълнението на дежурни задължения.
Досега почти 1 000 души от екипажа са свалени, но през следващите няколко дни броят им ще достигне 2 700. На самолетоносача трябва да останат около 1 000 човека, за да поддържат плавателния съд, в който в момента се провежда щателна дезинфекция.

Антирекорд в САЩ: За 24 часа са починали 884 души с коронавирус

По-рано капитанът на самолетоносача обяви, че вирусът се разпространява неконтролируемо и поиска да му бъде оказана незабавна помощ за поставяне на екипажа под карантина.

Губернаторът на Гуам Лу Леон Гереро заяви, че военните са я уверили, че всички моряци, стъпили на острова, са дали отрицателни тестове за коронавируса.

Тя призна, че местните жители са загрижени от факта, че моряците са допуснати да слязат в Гуам, където има 77 потвърдени случая на COVID-19, включително три смъртни случая. Но все пак има „морално задължение“ да се помогне на нуждаещите се.
БГНЕС