Саркози към Меркел: Членството на Турция в ЕС е немислимо
Саркози към Меркел: Членството на Турция в ЕС е немислимо / БГНЕС, архив

Бившият френски президент Никола Саркози заяви пред германския канцлер Ангела Меркел, че членството на Турция в ЕС е „немислимо".

Саркози говори пред журналисти след срещата си с Меркел в Берлин. Лидерът на френските консерватори смята още, че „Европа има нужда от лидери, Европа има нужда от инициативи, Европа има нужда от нови идеи".

Юнкер: Турция е постигнала напредък по условията за визова либерализация

Същевременно британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от „Индипендънт", също зачеркна възможността Турция да бъде приета в ЕС.

Присъединяването на Анкара е един от аргументите на искащите „брекзит" или излизане на Великобритания от Евросъюза.

Ердоган: Европа и Турция трябва да работят заедно

„Хората получават листовки, с които искащите излизане им казват, че Турция ще се присъедини към ЕС. Това не е вярно. Също, че ще има европейска армия, с Великобритания в нея. Това също не е вярно. Че даваме на Брюксел 350 милиона паунда на седмица. И това не е вярно", заяви Камерън.

Билд: Меркел позволи на Ердоган да изнася турски ценности в ЕС

В рамките на миграционното споразумение ЕС-Турция, сключено основно под егидата на Берлин по-рано тази година, Брюксел се съгласи да ускори процеса по присъединяване на Анкара. В сила обаче остават всички изисквания за приемането на южната ни съседка, с което процесът остава все толкова сложен и дълъг.

Източник: БГНЕС