Ердоган: Европа и Турция трябва да работят заедно
Ердоган: Европа и Турция трябва да работят заедно / БГНЕС

"Турция в момента е дом на повече бежанци от която и да е друга държава".

Това коментира турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата на върха по хуманитарните въпроси в Истанбул, цитиран от "Гардиън".

Безвизов режим с Турция няма да има до 2017-а?

"Турция от векове е убежище за хора, бягащи от войни, унищожение и натиск, и днес ние осигуряваме хуманитарна помощ в повече от 140 държави на пет континента. Всъщност Турция остава най-щедрата държава в света, харчейки по-голям дял от своя БВП за хуманитарна помощ. Това, което разграничава Турция от останалите държави, е нашият ангажимент да донесем промяна на място и да променим живота на хората, вместо да преследваме скрити цели, да правим пъстри таблици, или да се отнасяме снизходително с хората", добави Ердоган.

Според него турският отговор на хуманитарната криза в Сирия е успешен ход:

"Приемайки политика за отворени врати спрямо сирийски бежанци през 2011 г., ние в момента сме дом на близо 3 млн. сирийци от различни етноси и религии. През последните пет години Турция разпредели 10 млрд. долара, за да осигури на сирийските бежанци безплатна здравна грижа, образование и настаняване. По времето, когато международната общност не успя да помогне на сирийския народ - 600 000 души загубиха живота си в гражданската война, а 13 млн. трябваше да напуснат домовете си, Турция - заедно с останалите сирийски съседи, беше оставена да се справя с последствията от конфликта. Сега, когато сирийският конфликт навлиза в своята шеста година, ние призоваваме света да създаде справедлив механизъм за споделяне на тази тежест".

Билд: Меркел позволи на Ердоган да изнася турски ценности в ЕС

По думите на турския президент международната общност до голяма степен игнорирала своите отговорности спрямо сирийските граждани, като се "прави, че не вижда престъпленията на Башар Асад срещу неговия собствен народ":

"След като бежанците се появиха по улиците на Европа и терористични организации като „Ислямска държава" започнаха да нападат европейски граждани, европейските лидери осъзнаха, че не могат повече да игнорират проблема. Много проблеми, свързани със Сирия, можеха да бъдат избегнати, ако светът се беше намесил в по-ранен етап от конфликта. Сега обаче не е прекалено късно, стига европейските лидери да са готови да поемат правилните ангажименти днес. За да се държи под контрол нелегалната миграция, Европа и Турция трябва да работят заедно, за да създадат правен механизъм, като споразумението от март 2016 г. за преразпределение на бежанци. Като се възнаграждават бежанците, които спазват правилата и като се дава ясен сигнал, че незаконните мигранти ще бъдат връщани в Турция, ние можем да предотвратим това бежанците да рискуват живота си в морето".

"Тази седмица световните лидери ще поемат категорични ангажименти да реформират системата, но това дали срещата ще може да покаже реални резултати - зависи от честността на участниците в нея и това колко място има в нашите сърца за 125 млн. човешки същества. Заедно ние можем да възстановим надеждата в сърцата на бедните, гладните и потиснатите. Нека заедно направим един голям скок напред към по-мирен, сигурен и справедлив свят", каза още Ердоган.

Източник: БГНЕС