Саркози е най-големият нарушител на пътя сред кандидатите за президент на Франция
Саркози е най-големият нарушител на пътя сред кандидатите за президент на Франция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът на Франция Никола Саркози, който се състезава за втори мандат на изборите на 22 април и 6 май, е най-големият нарушител на правилата за движение по пътищата сред кандидатите за държавен глава. До този извод е стигнало списание "Ауто-плюс", което от 2000 г. следи как се представят френските политици зад волана и как шофьорите им управляват служебните им коли, предаде ИТАР-ТАСС.

Според публикувания днес рейтинг, "сегашните кандидат-президенти управляват колите си по-спокойно от предшествениците си през 2007 г., макар и още да са далеч от безупречното шофиране на бившия президент Жак Ширак", констатира изданието.

Ако Саркози е бил зад волана, той е можел да бъде лишен от шофьорските си права, когато на 8 март неговата колона от три автомобила профуча по автомагистрала А6 със скорост 190 км/час при максимално разрешена 130 км/час. Журналисти дори се сдобиха с видеозапис на това нарушение на правилника. Франс прес обаче съобщи, че в този ден президентът не се е намирал в служебната си кола.

"Ауто-плюс" отбелязва също, че при задръствания шофьорът на Саркози, без да включва специалната сигнализация, започва да се престроява в друго платно, за да мине по-бързо. Подобно поведение по френските пътища се счита за проява на неуважение към другите водачи на МПС, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Що се отнася до главния съперник на Саркози в президентските избори, кандидата на социалистите Франсоа Оланд, той за разлика от предизборната кампания не се стреми да задмине държавния глава. "Лидерът на социалистите шофира с умерена скорост", пише "Ауто-плюс" и припомня, че предшественикът му, бившият премиер Лионел Жоспен, през 2002 г. е можел да се прости с 16 точки от шофьорската книжка главно за превишена скорост. Този път журналистите са "лишили" автомобилния кортеж на Оланд само от 7 точки: три за престрояване без пускане на мигач и четири за пресичане на непрекъсната линия при завиване, допълва БТА.

Кандидатът на центристите Франсоа Байру също е "санкциониран" със 7 точки, а на лидера на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен се отнемат само 3. Според изданието кандидатът на крайната левица Жан-Люк Меланшон и лидерът на "зелените" Ева Жоли никога не са нарушавали правилника за движение по пътищата.