Саймън Харис
Саймън Харис / БТА
Ирландският парламент гласува „за“ Саймън Харис като нов министър-председател на страната. Предшественикът му Лео Варадкар внезапно се оттегли миналия месец, като посочи лични и политически причини, предаде АФП.

37-годишният Харис ще стане най-младият министър-председател на Ирландия, когато бъде официално вписан в длъжност на церемония с участието на президента Майкъл Д. Хигинс.

Дясноцентристката партия „Фине Гейл“ - част от трипартийна управляваща коалиция - избра Харис за свой лидер след оставката на Варадкар.

На 9 април депутатите гласуваха с 88 срещу 69 гласа в полза на това той да стане премиер.

"Поемам ангажимент да направя всичко възможно, за да оправдая доверието, което ми гласувахте днес. Това до голяма степен е правителство на партньорството и аз възнамерявам да ни водя в духа на единството, сътрудничеството и взаимното уважение", каза Харис в парламента.

"Искам да внеса нови идеи и нова енергия и се надявам на нова съпричастност в обществения живот. Времето със сигурност е малко, а има много работа за вършене", добави той.

Варадкар заяви при подаването на оставката си, че вече не чувства, че е "най-добрият човек", който да ръководи Ирландия.
Напускащият лидер, който при избирането си също беше най-младият премиер, заяви, че "винаги е знаел", че Харис ще заеме най-високия пост.

"Това може би е станало малко по-рано, отколкото той може би е планирал или очаквал. Но аз знам, че той ще се справи с тази задача", каза Варадкар.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС