С непризнаването на Абхазия и Южна Осетия Беларус се сближава с ЕС
С непризнаването на Абхазия и Южна Осетия Беларус се сближава с ЕС / cнимка: Reuters

Руският премиер Владимир Путин изрази съжаление, че Беларус не признава независимостта на грузинските сепаратистки райони Абхазия и Южна Осетия, предаде АФП. "В Русия очаквахме Беларус да ни подкрепи по този въпрос, но виждаме, че в действителност това не се случва", каза Путин при посещението си в град Брест, в западната част на Беларус.

Руският премиер все пак определи като положителен факта, че непризнаването от Минск на Абхазия и Южна Осетия дава на Беларус възможност за сближаване с ЕС и САЩ. Москва винаги се е изказвала в полза на нормализирането на отношенията на Беларус със западните й съседки и САЩ. Ако това става на тази основа, тогава то е едно положително следствие, отбеляза Путин, пише БТА.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко бе казал, че през 2009 г. парламентът ще разгледа въпроса за признаването на независимостта на двата грузински сепаратистки района, но обещанието му не бе последвано от действия. В последните месеци Беларус, която дълго време бе смятана за пария на Европа, предприе сближаване със Запада. През пролетта на миналата година Европейският съюз реши да асоциира страната (единствената на европейския континент, която не членува в Съвета на Европа) към своята програма "Източно партньорство". ЕС заяви, че е готов да задълбочи връзките си с Беларус при условие, че Минск постигне напредък в областта на демокрацията, правата на човека и правовата държава, припомня АФП.