Руско-американски консултации за противоракетната отбрана
Руско-американски консултации за противоракетната отбрана / netinfo

Американски служители представиха вчера пред руска делегация кои са заплахите, които според САЩ обуславят необходимостта от изграждане на американски ракетен щит в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Това стана на състоялото се във Вашингтон първо заседание на руско-американска работна група за ПРО. Руската делегация бе ръководена от заместник-министърът на външните работи Сергей Кисляк, а американската - от заместник-държавният секретар по контрола над оръжията Джон Руд, предаде ИТАР-ТАСС. Двете делегации са се запознали взаимно с оценките си на заплахите от разпространение на балистични ракети и на оръжие за масово унищожение.

Обсъждани са били и предложения за евентуално взаимодействие в областта на ПРО.

Въпросът за разполагане на елементи от американския ракетен щит в Европа стана най-сериозният източник на напрежение във влошаващите се отношенията между Вашингтон и Москва, отбелязва Асошиейтед прес.

Джон Руд каза, че Русия неотдавна е приела американската покана да разгледа базата с ракети прехващачи на САЩ в Аляска. Целта на тази покана и на вчерашните консултации бе да се разсеят опасенията на Русия, че американските планове са заплаха са нея. След срещата Руд заяви, че според него от руска страна е било проявено доста по-добро разбиране защо САЩ искат да създадат противоракетен щит.

САЩ отхвърлиха опасенията на Москва, че плановете на Вашингтон да построи радар в Чехия и ракетна база в Полша застрашават руската система за ядрено възпиране. САЩ подчертават, че тяхната система е предназначена да отвърне на опасност, идваща от Иран или Северна Корея. В отговор Русия предложи двете страни да използват заедно радар в Южна Русия и радар в Азербайджан, който Русия ползва под наем. На срещата от руска страна са били дадени разяснения по това предложение.