Руските власти повдигнаха задочно обвинения на Михаил Ходорковски за две убийства
Руските власти повдигнаха задочно обвинения на Михаил Ходорковски за две убийства / снимка: БГНЕС, архив

Руският Следствен комитет повдигна задочно обвинения на живеещия в изгнание бивш петролен магнат Михаил Ходорковски в съпричастност към убийството на сибирски кмет и към опита за убийство на руски бизнесмен, които той отхвърли като фалшификация, предаде Асошиейтед прес.

Обвиненията бяха повдигнати два дни след като Ходорковски заяви, че руският президент Владимир Путин е довел страната до положение, при което революцията е неизбежна и необходима, и че той (Ходорковски) ще помогне тя да се случи.

Според Следствения комитет разследването е разкрило, че бившият магнат, който лежа в затвора в Русия преди да бъде помилван от Путин, е замесен в убийството през 1998 г. на Владимир Петухов, кмет на град Нефтеюганск, където по това време се намирала централата на петролната компания на Ходорковски ЮКОС.

Следственият комитет обвини също бившия олигарх, че е замесен в опита за убийство на бизнесмена Евгений Рибин през 1999 г. Рибин оцеля при покушението, но негов телохранител беше убит.

Властите и преди са заявявали, че подозират Ходорковски във връзка с тези два случая, но нямаха доказателства. Бившият магнат многократно е отричал обвиненията.

В сряда, говорейки от Лондон, Ходорковски обвини Кремъл, че извършва "противоконституционен преврат", като следва самоубийствена външна политика, въвежда противоречащи на правото закони и съди гражданите в корумпирани съдилища.

52-годишният бивш олигарх, който някога беше най-богатият човек в Русия, прекара 10 години в затвора по обвинения в укриване на данъци и злоупотреби, смятани от мнозина за наказание за противопоставянето му на президента Путин.
През декември 2013 г., малко преди олимпийските игри в Сочи, Ходорковски беше помилван и освободен. Срокът на присъдата му изтичаше през август 2014 г.

След освобождаването си магнатът замина в изгнание в Швейцария, откъдето продължи да опонира на Кремъл.

В сряда Ходорковски каза, че когато бил помилван, дал дума на Путин да не се занимава с политика преди да изтече присъдата му и докато се грижи за болната си майка. След като майка му почина през август тази година, Ходорковски заяви, че вече не чувства никакви задължения.

Следствието съобщи, че понастоящем предприема мерки за обявяване на Ходорковски за международно издирване, а следващата седмица ще внесе в съда искане за задочен арест, съобщи ТАСС, позовавайки се на неназован осведомен източник.

Източник: БТА