/ ThinkStock/Getty Images
Руските спецслужби са задържали двама заподозрени във връзка с осуетена терористична атака в Санкт Петербург благодарение на информация, предадена по линия на разузнавателните служби на САЩ.

Единият от тях се бил врекъл във вярност на групировката "Ислямска държава" (ИД), обяви днес руската Федерална служба за сигурност (ФСС), цитирана от Франс прес.

Разпространено от ФСС видео показва задържането в петък на двама души, на пръв поглед със славянски черти, и обиска на техния апартамент, където са намерени боеприпаси, хладно оръжие, електрически кабели и черни дрехи.

Франция е неутрализирала 33 терористи в Мали

В комюнике на руските спецслужби се казва, че двамата заподозрени, чиято самоличност все още не се разкрива, са направили самопризнания. Срещу задържаните е започнато разследване за участие в терористична организация.

На видеозапис, разпространен от ФСС, се вижда как мъж с маска на лицето произнася клетва за вярност на арабски. Според службата става дума за един от задържаните.

Опитът за терористична атака във втория по големина руски град според властите е бил осуетен благодарение на информация, постъпила от американските разузнавателни служби. Вчера руският президент Владимир Путин благодари в телефонен разговор на американския си колега Доналд Тръмп.

Предотвратиха серия терористични актове във Виена и Залцбург

Според ФСС двамата задържани са искали да извършат нападения по време на новогодишните празници на оживени места в Санкт Петербург, който е бившата руска имперска столица и популярна туристическа дестинация.

Въпреки острите си разногласия си по редица международни въпроси Москва и Вашингтон често изразяват обща воля за борба с тероризма, отбелязва АФП.
БТА