Руският бизнесмен Борис Березовски е намерен мъртъв в Лондон
Руският бизнесмен Борис Березовски е намерен мъртъв в Лондон / снимка: БГНЕС, архив

На 67-годишна възраст е починал бизнесменът Борис Березовски, който през последните 13 години живееше във Великобритания, съобщиха роднини на предприемача, без да посочват подробности, предаде БТА.

Березовски е бил намерен мъртъв във ваната в лондонското му жилище, според източници от обкръжението на бизнесмена, цитирани от ИТАР-ТАСС и РИА Новости.

Още не са известни причините за смъртта на предприемача.
Той преживя множество опити за покушение, включително бомбен атентат, при който неговият шофьор бе обезглавен.

Според издателя Демян Кудрявцев Березовски починал в Лондон в 11 ч. местно време и няма признаци за насилствена смърт. Ръководителят на московската адвокатска колегия "Александър Добровинский и партньори" също потвърди тази версия. "Току-що позвъниха от Лондон. Борис Абрамович Березовски се е самоубил", заявява той.

Лента.ру посочва, че новината за смъртта на Березовски е съобщена от зет му Егор Шупе във Фейсбук. Други потвърждения на тази информация засега няма, допълва руската електронна медия.

Андрей Боровков, адвокатът, представляващ интересите на Березовски в Русия, не можа нито да потвърди, нито да опровергае новината, отбелязва РИА Новости.

През 2000 година Березовски емигрира във Великобритания, след като се появява информация, че следствието се готви да му повдигне обвинение по така нареченото дело Аерофлот за злоупотреба с държавни средства. Самият той твърдеше, че причина за това дело бил конфликтът му с президента на Русия Владимир Путин.

През 2003 г. той получава политическо убежище във Великобритания.

През 2008 година американското списание "Форбс" оцени състоянието на Березовски на 1,3 милиарда долара, припомня Лента.ру. При кого ще отидат милиардите на руския олигарх, не се знае. Той има зад гърба си 2 развода и 4-ма наследници.

Борис Березовски е роден на 23 януари 1946 година в Москва.