/ ThinkStock/Getty Images
Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предаде ТАСС.

„Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях“, написа днес във Фейсбук председателят на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент.

Арестуваха за шпионаж част от ръководството на движение „Русофили“ (ОБЗОР)

Той добави, че руските парламентаристи са постигнали в сътрудничество с тези хора много неща по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, организиран всяка година в Крим от Съвета на федерацията.

Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа“, подчерта сенаторът.

Пуснаха Юрий Борисов без обвинение, разпитват част от Движение „Русофили“

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с „темата за затворници на съвестта и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България“.

Защо задържаха бившия главен редактор на вестник „Дума“?
 
БТА