Арестуваха за шпионаж част от ръководството на движение "Русофили". Първоначално беше задържан и бившият главен редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов.

След разпита си в ареста е бил освободен, информира NOVA.

Бившият главен редактор на вестник "Дума" бе задържан за 24 часа за шпионаж в следствения арест на "Г.М.Димитров", заяви пред DarikNews.bg, съпругата му Дора Чичкова, след като новината бе оповестена от сайта на партийната медия. Разследващите полицаи са пристигнали около 7.00 сутринта, а обискът е продължил до 11.00 по обед. Борисов е един от секретарите на Националното движение "Русофили". Той не е бил отведен с белезници от дома си, твърди жена му.

Арестуваха за шпионаж част от ръководството на движение „Русофили“ (ОБЗОР)

Поради нарастващият обществен и медиен интерес към темата, прокуратурата пусна съобщение, от което стана ясно че Борисов е пуснат без обвинение и се уточнява, че е бил разпитан в единствено качеството си на свидетел.

Сред членовете на движението, получили призовки за разпит, е и Камен Попов.

„Още днес от 07.30 ми е звънял телефона, той беше на без звук. През жена ми са се свързали служители на СДВР, които са казали, че помагат на колеги от ДАНС", разказа Камен Попов.
Попов в момента е със замразено членство в движение „Русофили”. Една от линиите на разследването е за социологически изследвания, от които се интересувал бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников, научи NOVA. Имало съмнения, че Москва може да повлияе на резултати от избори у нас.

По неофициална информация в ареста за 24 часа е и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

„Не знам в какво са обвинени тези хора. Така или иначе ние в работата си на национално движение до момента не съм виждал нищо притеснително и нещо, което да застрашава националната сигурност.  Ние сме надпартийна организация, която се занимава предимно с културни събития”, каза още председател на градския съвет на "Русофили" Иван Таков Русофили.
През 2015-а година Малинов беше свързван с руския олиграх Константин Малофеев, който е в забранителния списък на Евросъюза заради помощта си към проруските сепаратистки републики в Източна Украйна.

Ако прокуратурата повдигне обвинения на цялото ръководство на русофилската организация и поиска най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", има вероятност традиционният събор на движението край язовир "Копринка" да се провали.
 
NOVA