Руски бомбардировачи патрулираха над  Арктика
Руски бомбардировачи патрулираха над Арктика / снимкa: БГНЕС

Два стратегически бомбардировача Ту-95МС на руските военновъздушни сили извършиха патрулен полет над неутрални води в Северния ледовит океан, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на информационната служба на ВВС. Машините излетели от летища в Източна Русия и полетът им продължил около 15 часа.

Специалният пратеник на руския президент Дмитрий Медведев за Арктика Артур Чилингаров съобщи, че Русия ще възстанови съветската мрежа от полярни станции и ще използва своите ледоразбивачи, за да подкрепи претенциите си за огромните ресурси на Арктика, предаде Асошиейтед прес.

Чилингаров обясни, че Русия ще събере данни и ще внесе отново в ООН искане хребетът Ломоносов, който пресича Арктика, да бъде признат за продължение на нейния континентален шелф. Нашите претенции са напълно легитимни, подчерта той. Съгласно договора на ООН, който урежда този въпрос, Русия ще придобие собствеността върху природните ресурси на хребета Ломоносов, ако бъде признат за нейна територия.

Чилингаров омаловажи опасенията от евентуален въоръжен конфликт в Арктика за контрол над потенциално богатите й минерални ресурси, отбелязва Ройтерс.  Специалният пратеник на руския президент за Арктика предупреди, че страната му ще защитава икономическите си интереси в региона, но подчерта, че не предвижда конфликт. "Никой с никого няма да влиза във война, подобни приказки са излишни", каза той.