Руската преса не вярва на официалната версия за „Нерпа”
Руската преса не вярва на официалната версия за „Нерпа” / снимка: БГНЕС

Руската преса изразява съмнения относно достоверността на официалната версия за трагедията в ядрената подводница „Нерпа”, отнела миналата събота живота на 20 души.

Според официалната версия член на екипажа е задействал противопожарната система на подводницата, тя е изпуснала фреон, който е станал причина за смъртта на 17 цивилни и 3 военни.

"Какво е накарало този моряк да направи подобно нещо? Некомпетентност? Зли намерения? Или пък всъщност решиха да превърнат моряка в изкупителна жертва", пише в. "Известия". Според изданието морякът, който признал вината си, бил подложен на натиск от страна на разследващите.

"Подводницата трябваше да бъде дадена на лизинг за дълго време на чужда държава. Ако обаче се окаже, че система на борда й не работи като хората или че е имало пожар, това може да усложни процедурите по отдаване на лизинг", допълва всекидневникът.

"Не е ли по-просто тази трагедия да бъде представена като резултат от нехайството на един единствен моряк", заключава "Известия".

За да се активира противопожарната система, трябва да се извършат няколко манипулации. Не става дума само за натискане на един бутон. Сам човек не би могъл да задейства този механизъм, коментира всекидневникът "Твой ден".

Според "Комсомолская правда" когато има толкова много хора на борда на една подводница, е почти невъзможно за един човек на извърши необходимите подготвителни действия за задействането на противопожарната система, без да бъде забелязан.