Руският опозиционер Алексей Навални
Руският опозиционер Алексей Навални / БГНЕС
Руската опозиция се чувства укрепнала и уверена въпреки хилядите арести след неразрешени демонстрации преди регионалните избори в Москва в неделя, заяви пред ДПА водеща активистка.

"Не съжаляваме за нищо. Всички наши действия бяха правилни. Проведохме истинска политическа предизборна кампания", каза Любов Собол. Полицейското насилие не възпря хората да участват в по-нататъшни протести. "Опитът да се сплашат хората се провали", добави тя.

Председателят на ЦИК в Русия е нападнат два дни преди изборите

През лятото хиляди московчани излизаха на улицата почти всеки уикенд, за да протестират срещу изключването на десетки опозиционни представители от градския вот в неделя.

Губернатори и регионални парламенти ще бъдат избирани в цяла Русия утре, като 56 млн. избиратели имат право на глас. Местните и регионални избори са важен тест за президента Владимир Путин и управяващата партия "Единна Русия", продължава ДПА.
 


Известният местен политик Иля Яшин, бившият депутат Дмитрий Гудков и адвокатката Любов Собол не бяха допуснати като независими кандидати за московската Дума поради предполагаеми технически грешки. Бруталните понякога арести по време на мирните протести предизвикаха международна критика, припомня агенцията.

Хиляди протестираха преди местните избори в Москва

По думите на Собол тя получава заплахи, но не иска да напуска Русия. "Рискът е висок, ако си политически активен в Русия. Но има само един вариант: Да продължаваш да се бориш", каза тя. Адвокатката бе задържана за кратко като един от главните организатори на протестите и осъдена да плати тежка глоба.

"Те искат да ме изолират и се опитват да го постигнат по всякакъв начин", заяви 31-годишната Собол, която се кани да продължи борбата в съда. Тя работи като юрист за антикорупционния фонд на Алексей Навални от 2011 г.
 


Не е ясно как се развива ситуацията за опозицията, добави Собол, цитирана от ДПА. "Кремъл няма стратегия и досега отговаряше на протестите чрез сплашване на хората. сега обаче президентът Владимир Путин е изправен пред най-голямата си политическа криза", подчерта тя.

Междувременно Кремъл поиска от технологичните гиганти Google и Facebook да забранят политическите реклами по време на изборите.

Председателката на руската Централна избирателна комисия Елла Памфилова се обърна към членовете на избирателните комисии с молба да създадат максимално доброжелателна атмосфера в секциите по време на утрешния Единен ден за гласуване, предаде ТАСС.

Путин към Макрон: Русия не иска протести като тези във Франция

"Трябва да създадем в секциите максимално доброжелателна атмосфера. Като положим усилия всички дълбоко да усетят единение. Всички работим в интерес на избирателя, затова сме един екип - членовете на комисии, наблюдателите, представителите на медиите и нашите уважаеми служители от правоохранителните органи", заяви днес Памфилова във видеообръщение към комисиите.

Избори на различни нива, общо над 5000, ще има в неделя във всичките 85 региона от федерацията. 16 от тях ще изберат с пряко гласуване губернатори, ще бъдат избрани 13 местни парламента, в 22 административни центъра ще се гласува за нов състав на градската управа, а в три регионални столици ще има вот за кметове.
 
БТА