Русия завърши изтеглянето от Грузия, Тбилиси опровергава
Русия завърши изтеглянето от Грузия, Тбилиси опровергава / netinfo

Руското изтегляне от Грузия не е завършило и руската армия все още остава в няколко грузински града, заяви пред Франс прес представител на министерството на вътрешните работи на Грузия, опровергавайки съобщението, направено минути преди това от Москва. Министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков е докладвал на върховния главнокомандващ, президента Дмитрий Медведев, че е изпълнена заповедта за изтеглянето то територията на Грузия на руските войски, придадени временно в подкрепа на умиротворителния контингент, съобщи ИТАР-ТАСС. Изтеглянето на

руските части е приключило без инцидент по план в 19,50 ч. московско време /18,50 ч. бълг. време/. Руските военни колони са преминали на територията на Южна Осетия, а част от подразделенията вече се намират в местата си за постоянна дислокация на територията на Руската федерация. По този начин руската страна е изпълнила договореностите, фиксирани в московските принципи Медведев-Саркози, предаде ИТАР-ТАСС.

"Това не е вярно, руското изтегляне не е приключило", заяви говорителят на министерството на вътрешните работи на Грузия Шота Утиашвили, добавяйки, че все още има руски войски в редица грузински градове, включително в пристанището Поти и в Сенаки.

Президентите на Франция и САЩ Никола Саркози и Джордж Буш са обсъдили по телефона ситуацията в Грузия и били единодушни в мнението, че Русия не е изпълнила условията на споразумението за прекратяване на огъня в Грузия, заяви представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Президентите Буш и Саркози са съгласни, че Русия не спазва споразумението и трябва да го спази веднага, заяви говорителят Гордън Джондроу пред репортери.