Русия ще разработва система за противоракетна отбрана, базирана на кораби
Русия ще разработва система за противоракетна отбрана, базирана на кораби / снимка: Reuters, архив

Русия ще създава собствена морска система за противоракетна отбрана, аналогична на американската "Иджис". Това съобщи в интервю за РИА Новости началникът на отдела за държавни отбранителни поръчки на Обединената корабостроителна корпорация Анатолий Шлемов.

Шлемов заяви, че Кремъл категорично е възложил задача на промишлеността да включи кораби в руската система за ПРО. По думите му аналози на "Иджис" вече се произвеждат от предприятия, влизащи в концерна "Алмаз Антей". "И не само от тях," добави той, без да разкрие повече подробности заради поверителността на проекта.

Американската корабна бойна система "Иджис" (Aegis combat system) може едновременно да следи и да поразява цели на сушата, във водата, под водата и във въздуха, предава БТА. Главен неин елемент е радиолокационна станция за кръгово наблюдение, която е способна да търси, открива и следи до 300 цели едновременно и да задава координатите на най-опасните от тях на 18 ракети-прехващачи.

Зенитните ракети от ново поколение "Стандарт-3" могат да прехващат бойни глави на балистични ракети извън пределите на земната атмосфера на височина около 180 км.

САЩ твърдят, че "Иджис" цели да отразява заплахи от авантюристични държави като Иран. Москва обаче настоява, че системата подкопава нейните сили за ядрено възпиране, припомня АП.