Русия: Само армията спазва примирието в Сирия, опозицията се готви за настъпление
Русия: Само армията спазва примирието в Сирия, опозицията се готви за настъпление / БГНЕС, архив

Само силите на сирийското правителство спазват примирието вече шесто денонощие, а опозицията използва тази възможност, за да се подготви за мащабни бойни действия в района на град Алепо. Това заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"И досега няма нито един контакт с представители на каквато и да е "умерена опозиция" по въпросите за прекратяването на огъня. Всички наши призиви към американската страна да ни предостави контакти на "умерени опозиционери" или да им повлияе не водят до нищо. Обратното, обстрелът на позициите на сирийските войски и на населени места от страна на бунтовниците се засилва", подчерта Конашенков.

Скандал между САЩ и Русия след въздушни удари по сирийски сили

Говорителят на руското министерство на отбраната подчерта, че ситуацията в Алепо е особено напрегната. "Използвайки режима на прекратяване на бойните действия и факта, че правителствените войски не отговарят на огъня, в районите, контролирани от бунтовниците и денем, и нощем се води активно прегрупиране на жива сила и техника".

Според разузнаването бойци и техника се концентрират по определени направления както в източната част на Алепо, така и в предградията. "Подобни факти потвърждават нашите опасения, че терористите се прегрупират и подготвят за мащабни бойни действия", подчерта Конашенков. Той добави, че тези данни се потвърждават от жители на Алепо, напуснали източната част на града.

Русия обвини САЩ, че поощряват Ислямска държава

"Седмица след влизането в сила на споразумението за прекратяване на бойните действия са очевидни не само пълната липса на каквото и да е влияние, а и контакти на американската страна с "умерени опозиционери", които се намират на място в Сирия, а не в западни столици. Освен това вместо обещаното от американците "разграничаване" между терористите и "опозицията", бунтовниците използват режима на прекратяване на огъня, за да ближат раните си, да възстановят силите си и да се подготвят за подновяване на бойните действия", подчерта Конашенков.

САЩ към Русия: Военното сътрудничество в Сирия не е гарантирано

Днес Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс,  съобщи, че бойни самолети са нанесли удари по Алепо за първи път от началото на примирието в понеделник.

Ракети ударили кварталите Карам ал Джабал, Карам ал Бик, Сахур и Шейх Хадар. Има съобщения за ранени, посочва неправителствената организация, базирана във Великобритания.

Източник: БТА