Русия обвини САЩ, че поощряват Ислямска държава
Русия обвини САЩ, че поощряват Ислямска държава / БГНЕС, архив

Русия се надява, че ударите на бойната авиация на САЩ по позиции на сирийската армия в района на Дейр аз Зур не са били нанесени по пряко нареждане от Вашингтон, тъй като те граничат с пряко поощряване на терористи, заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Скандал между САЩ и Русия след въздушни удари по сирийски сили

"Действията на пилотите на коалиция, ако, както се надяваме, не са били предприети по указания от Вашингтон, се намират на границата между престъпното нехайство и прякото поощряване на терористите от "Ислямска държава". В Москва сме дълбоко обезпокоени от станалото. Призоваваме американските партньори да проведат, както и самите те заявяват, възможно най-щателно разследване и да вземат мерки за надеждно изключване на подобни инциденти занапред", заяви руското външно министерство.

Инцидентът е резултат от "упорития отказ" на Вашингтон да си сътрудничи с Москва в борбата срещу "Ислямска държава", Фронта Ан Нусра - който сега се е преименувал на Джебхат Фатах аш Шам - и "други терористични групировки", се казва още в изявлението на руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.

САЩ към Русия: Военното сътрудничество в Сирия не е гарантирано

Вчера руското министерство на отбраната заяви, че американски бойни самолети са убили над 60 сирийски войници в четири въздушни удара, нанесени от два Ф-16 и два А-10, дошли в посока от Ирак.

Сирийският център за наблюдение правата на човека цитира военен източник от летището на Дейр аз Зур, според когото са убити най-малко 90 сирийски войници, припомня Ройтерс.

Източник: БТА