САЩ към Русия: Военното сътрудничество в Сирия не е гарантирано
САЩ към Русия: Военното сътрудничество в Сирия не е гарантирано / БГНЕС, архив

Администрацията на Обама предупреждава Русия, че потенциалното военно сътрудничество в Сирия няма да се осъществи, ако хуманитарната помощ не започне да стига до Алепо и другите обсадени градове, предаде АП.

САЩ заявиха, че примирието в Сирия се спазва, макар и не изцяло

В телефонен разговор днес държавният секретар на САЩ Джон Кери е казал на руския външен министър Сергей Лавров, че Москва трябва да упражни влиянието си над сирийското правителство, "за да позволи на хуманитарните конвои на ООН да стигнат до Алепо и други нуждаещи се зони", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Москва упрекна САЩ, че не изпълняват своята част от сделката за Сирия

По думите му забавянето на помощта е многократно и недопустимо. Кери казал на Лваров, че ако помощта не бъде доставена, САЩ няма да сформират общата комисия с Русия за координиране на атаките срещу терористичните групировки и за споделяне на разузнавателна информация.

Устойчивото доставяне на хуманитарна помощ, наред с намаляването на насилието, е изискване за това сътрудничество съгласно споразумението, постигнато от Лавров и Кери миналата седмица.

Източник: БТА