САЩ заявиха, че примирието в Сирия се спазва, макар и не изцяло
САЩ заявиха, че примирието в Сирия се спазва, макар и не изцяло / БГНЕС, архив

Договореното с руско и американско посредничество спиране на бойните действия в Сирия общо взето се спазва, макар и не абсолютно, заяви на брифинг с журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър, цитиран от Ройтерс.

САЩ и Русия смятат, че си струва режимът на спиране на огъня да продължи, каза Тонър, като същевременно призна, че доставянето на хуманитарна помощ съгласно споразумението още не е започнало.

Москва упрекна САЩ, че не изпълняват своята част от сделката за Сирия

Говорител на Пентагона отбеляза, че няма разузнавателни сведения или факти, свидетелстващи, че сирийската армия е започнала да се изтегля от пътя Кастело, което би позволило да се достави хуманитарна помощ до контролираната от опозицията източна част на Алепо.

Представителят на Пентагона Питър Кук каза това на брифинг малко след като руски генерал съобщи, че сирийската армия е започнала да изтегля войниците и автомобилите си от пътя.

Бунтовническите групировки в Алепо също казаха, че все още не виждат армията да се изтегля от пътя Кастело и заявиха, че няма да напуснат своите позиции край него, докато това не стане.

Източник: БТА