Русия призова към единство в борбата с тероризма след атентатите във Волгоград
Русия призова към единство в борбата с тероризма след атентатите във Волгоград / снимка: БГНЕС

Във Волгоград обявиха петдневен траур в памет на жертвите на двете терористични атаки, отнели живота на повече от 30 души. В големите руски градове бяха отменени празничните прояви по повод Нова година и Коледа, която руснаците празнуват в началото на януари.

В рамките на по-малко от едно денонощие в руския Волгоград се случиха два терористични акта, които увеличиха страховете от нова вълна на тероризъм в Русия. Първата експлозия, която избухна в неделя на централната железопътна гара на южния град, взе 17 жертви и рани десетки. Втората бомбена атака, която се случи тази сутрин в тролейбус, отне живота на 15 души и рани 41, 27 от които се намират в болница. Мощността на взривното устройство е била 4 килограма тротилов еквивалент. Експлозията е била толкова силна, че от тролейбуса е останала само рамката, а в съседните сгради са попаднали стъкла.

Според следствието двете атаки имат връзка помежду си и са били планирани и подготвени в Дагестан, където съществува голяма терористична мрежа.
Двете нападения се случват само шест седмици преди началото на зимната Олимпиада в Сочи, предава агенция "Фокус".

"Експлозиите са подготовка за терористични атаки срещу Олимпиадата и опит да се провокират и други страни да откажат да участват в игрите в Сочи", коментира политологът Сергей Марков, като добавя, че "руските терористите и радикалната опозиция са се оказали в един лагер и това не е случайно, тъй като всички те са обединени от русофобията".

Експлозиите от последното денонощие подчертават заплахата, която представляват радикалните ислямски бунтовници в Северен Кавказ и която периодично се разпространява в централните части на Русия. Според експерти, причината, че Волгоград става толкова честа мишена на атаките е, че градът се намира сравнително близо до Северен Кавказ и е важен транспортен център за тази част на Русия.

Русия оприличи двата самоубийствени атентата в южния град Волгоград с нападенията на екстремисти в САЩ, Сирия и други страни и призова към международна солидарност в борбата с тероризма, предаде Ройтерс. "Няма да отстъпим и ще продължим постоянната си борба срещу коварния враг, който може да бъде победен само с общи усилия", се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от БТА.

Министерството не хвърли вината за нападенията върху конкретна групировка, но посочи, че те са извършени на фона на заплахи, отправени от екстремисти като Доку Умаров, лидер на ислямистки бунтовници в Северен Кавказ, който призова бойците си
да попречат на провеждането на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари, отбелязва Ройтерс.

Руската православна църква призова да се помисли за забрана на ислямския радикализъм, предаде Интерфакс. „Ако можем да ограничим или да забраним в отделни случаи проявите на идеологическите щампи на нацизма, защо да не приложим същата схема и към радикалните интерпретации на исляма, които самите мюсюлмани в болшинството отхвърлят?", заяви ръководителят на отдела по взаимоотношенията на църквата и обществото към руската православна църква, протойерей Всеволод Чаплин.

Църковният представител призова властите да се заемат сериозно със структурите в Русия, които се финансират и управляват от ислямски страни.

Във Волгоград е пристигнал самолет Ил-76 на руското министерство на извънредните ситуации, се посочва на интернет-сайта на министерството. Със самолета са пристигнали опитни психолози от Центъра за спешна психологическа помощ, висококвалифициарни медицински работници и два специализирани автомобила на руската Федерална медико-биологическа агенция.

Руският медиен холдинг ВГТРК във връзка с атентатите във Волгоград снема от ефир на своите телевизионни канали всички хумористични програми до 2 януари, предаде РИА Новости. По рано руските Первый канал и НТВ също промениха програмите си във връзка с атентатите.

Ръководителите на ЕС и НАТО осъдиха днешния атентат във Волгоград - второто терористично нападение в града за последното денонощие. НАТО изразява солидарността си с хората в Русия, написа в Туитър генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен. Втори ужасяващ терористичен удар във Волгоград, мисля за жертвите и техните близки, добавя той.

Също в Туитър председателят на Европейския парламент Мартин Шулц осъжда решително действията на терористите. Подобни нападения никога не могат да намерят оправдание, съчувствам на Русия, заявява той.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс е шокиран от новия атентат, се посочва в изявление на външното министерство. Рейндерс поднася съболезнования на семействата на жертвите и на руското правителство. Той изразява надежда руските власти да открият отговорните за нападението, за да ги изправят пред правосъдието.

Франция осъди строго новият атентат, извършен в югозападния руски град Волгоград, и го определи като позорен и варварски акт, съобщи Франс прес. "Това нападение, отново извършено срещу населението и срещу градския транспорт, е особено позорен и варварски акт. Изказваме своите съболезнования на семействата на жертвите", заяви говорител на френското министерство на външните работи.

"При тези трагични обстоятелства Франция изразява към властите и населението на Русия своята пълна солидарност. Франция застава на тяхна страна в борбата срещу тероризма", допълни той.

Руският президент Владимир Путин нареди на силите за борба с тероризма да затегнат мерките за сигурност на цялата територия след тази нова експлозия, която се случи малко повече от месец преди Олимпийските игри в Сочи (7-23 февруари).

Същевременно САЩ предложиха на Русия да й помогнат при поддържането на сигурността на Зимните олимпийски игри в Сочи през февруари, предадоха Франс прес и ДПА. "САЩ са солидарни с руския народ срещу тероризма. Правителството на САЩ предложи пълната ни подкрепа на руското правителство при изготвянето на предохранителните мерки за Олимпийските игри в Сочи и ще приветстваме възможността за по-тясно сътрудничество в името на безопасността на спортистите, зрителите и други участници", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън.

САЩ осъждат терористичните атентати във Волгоград и поднасят съболезнования на семействата на жертвите, добави тя. Британският премиер Дейвид Камерън поднесе съболезнования за атентатите във Волгоград и предложи на руския президент Владимир Путин помощ в борбата с тероризма, се казва в изявление на Камерън, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Шокиран съм и съм натъжен от новините за терористичните актове във Волгоград. Вече отправих официално послание към Владимир Путин, в което се казва, че Великобритания е готова да окаже на Русия всякаква необходима помощ", добавя премиерът.

Бившият Сталинград, който се намира на близо 600 км от Северен Кавказ, стана свидетел на редица терористични атаки от 90-те години досега, като най-скорошната е от октомври тази година, когато радикалистката Наида Асиялова се самовзриви в автобус, убивайки себе си и още седем души. По-късно властите обявиха, че са убили и мозъка на атаката, Мурад Касумов. И двамата заподозрени са от размирния Дагестан. Възможно е експлозията от октомври и тази от неделя да са свързани.

Случилото се през последните два дни подхрани опасенията от развитието на тероризма на територията на Русия. През последните няколко години страната стана свидетел на редица атаки, които взеха множество жертви.

На 24 януари, 2011 г., атентатор-самоубиец предизвика смъртта на 35 души на московското летище "Домодедово". На 29 март, 2010 г. 40 души загинаха при двоен самоубийствен атентат в московското метро.

Едно от най-кървавите събития, които Русия помни, е от септември, 2004 г., когато чеченски екстремисти плениха близо хиляда души в руската севернокавказка република Северна Осетия. Над 330 човека загинаха при операцията на руските сили за сигурност.