/ iStock/Getty Images
Руското посолство в Босна и Херцеговина отправи нова заплаха във връзка със стремежите на страната да се присъедини към НАТО, като отбеляза, че това би било "ясен антируски ход", на който Москва ще отговори, съобщи Хина.

"Присъединяването на която и да е страна към НАТО предвижда пълната подкрепа към военните и политически цели на НАТО и следователно това е антируски ход, което означава, че действията на която и да е членка на НАТО се смятат за насочени срещу Русия", заяви посолството в изявление, предадено от контролираната от правителството на босненската Република Сръбска телевизия РТРС.

Телевизията е поискала коментар от посолството във връзка с изявление на председателя на колективно босненско председателство Шефик Джаферович, че страната ще продължи пътя си към членство в НАТО независимо от заплахите на Русия.

"Ние ще продължим нашата интеграция в НАТО и няма да се допитваме до никого по въпроса", заяви Джаферович в Брюксел вчера след разговори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Това накара сръбския член на колективното председателство Милорад Додик да заяви, че изявлението на Джаферович е Брюксел е направено от неговото собствено име и от името на партията му.

"Босна и Херцеговина не е взела решение за интеграция в НАТО, тя не е заела позиция по отношение на ситуация в Украйна или за влиянието на която и да е трета страна в Босна и Херцеговина", написа Додик в Twitter.

Лидерът на босненските сърби се противопоставя от години на приемането на важни решение за улесняване на интеграцията на Босна в НАТО, отбелязва агенцията.

Руското посолство добави още, че Русия ще трябва да предприеме "отбранителни мерки" в името на националната сигурност срещу страните, избиращи присъединяване към НАТО.

През 2019 г. НАТО одобри активиране на План за действие за членство за Босна и Херцеговина, но не бяха посочени срокове за евентуалното приемане на страната в алианса.
 
БТА