/ БТА
Руската Държавна дума (долната камара на парламента) одобри на първо четене днес законопроект, забраняващ граждани от държави, в които е разрешена промяната на пола, да осиновяват руски деца - стъпка, която според законодателния орган е от съществено значение за поддържане на "традиционните ценности", предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че миналата година Русия въведе забрана нейни граждани да променят пола си, било то по документи или по медицински път, с което разшири мерките срещу правата на ЛГБТ общността в страната.

Законодателството за осиновяване, което вече беше принципно одобрено от правителството, беше подкрепено от Думата на първото от три четения.

Авторите на законопроекта го обявяват като мярка, целяща да защити осиновени руски деца от "потенциално опасни условия" в страни от военния алианс НАТО, който подкрепя Украйна във войната срещу Русия.

"Това решение има за цел да защити детството и традиционните ценности", заяви след гласуването председателят на Думата Вячеслав Володин, близък съюзник на президента Владимир Путин.

"Трябва да защитим децата си от опасностите, с които могат да се сблъскат, когато са осиновени или отглеждани от граждани на чужди държави, в които смяната на пола е разрешена", допълни той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев, Десислава Иванова/БТА