В Русия може да се завърнат чуждестранни студенти от 25 страни
В Русия може да се завърнат чуждестранни студенти от 25 страни / iStock/Getty Images
Чуждестранните студенти от държави, признати от Роспотребнадзор за епидемиологично безопасни, ще могат да се върнат в Русия, за да учат, съобщи Министерството на образованието и науката на Руската федерация. Изброени са общо 25 страни.

„Със заповед на правителството на Руската федерация от 16 март 2021 г. № 639-r на чуждестранни студенти, аспиранти, студенти от подготвителни факултети се разрешава да се завърнат в Русия, за да продължат обучението си“, се казва в съобщението.

Сред посочените страни не е България, но се разрешава завръщането на студенти от съседните ни Сърбия, Гърция и Турция.

Става дума за студенти от Абхазия, Азербайджан, Армения, Беларус, Виетнам, Гърция, Египет, Индия, Казахстан, Катар, Киргизстан, Куба, Малдиви, Обединени арабски емирства, Сейшелски острови, Сърбия, Сингапур, Танзания, Турция, Финландия, Швейцария, Етиопия, Южна Корея, Южна Осетия, Япония.

Преди да влязат в Русия, тези студенти трябва да уведомят за завръщането си в университета поне 10 дни предварително. Студентите трябва да вземат тестове за коронавирус три дни преди пристигането и в рамките на три дни след това. Докато не се получат резултатите, учениците ще бъдат в самоизолация и ще учат дистанционно.

През февруари Роспотребнадзор обяви условията за приемане на чуждестранни студенти да учат в руски университети.

Превод и редакция: DarikNews