Крим мост
Крим мост / БГНЕС
Русия съобщи в четвъртък, че е унищожила 19 украински дрона през нощта над анексирания от Москва полуостров Крим и над Черно море, предаде АФП. Министерството на отбраната на Москва съобщи в платформата за съобщения Telegram, че украински опит за нападение с безпилотни летателни апарати от авиационен тип е бил "осуетен". В него се казва, че три други безпилотни летателни апарата също са били свалени другаде при отделни атаки.

„Системите за противовъздушна отбрана унищожиха 19 украински БПЛА над Черно море и територията на Република Крим и по един над териториите на Курска, Белгородска и Орловска области“, казаха от министерството.

Областите Белгород и Курск граничат с източна Украйна, докато Орел е по-близо до столицата. Крим беше цел на Украйна по време на руската офанзива, но атаките там напоследък се засилиха, тъй като Киев обеща да си върне Черноморския полуостров, който Москва анексира през 2014 г. На 25 август Русия съобщи, че е свалила 42 дрона над Крим.

Михаил Развожаев, подкрепяният от Русия губернатор на Севастопол, отрече, че няколко безпилотни летателни апарата са били унищожени в района на най-големия град в Крим, където се намира руският черноморски флот. „Да, противовъздушната отбрана работи, но в зоната на Крим“, каза той в Telegram, имайки предвид останалата част от полуострова, която се управлява отделно от града. „В Севастопол всички служби са в готовност, следи се въздушната обстановка. Олег Крючков, съветник на назначения от Москва губернатор на Крим Сергей Аксьонов, каза в Telegram: „Молим всички кримчани да запазят спокойствие.

„Ако чуете звуци от прелитащ дрон или системи за противовъздушна отбрана, отдалечете се от прозорците. Официалната информация ще дойде по-късно. „Ако намерите останките от БПЛА, свален от противовъздушна отбрана или приземен от електронна война, моля, свържете се със специални служби или горещи линии“.
БГНЕС