Мария Захарова
Мария Захарова / БГНЕС
Русия поиска поиска днес Елизабет Елингсен, норвежка дипломатка, която е обвинена в русофобски изказвания да напусне страната, предаде Франс прес. Поводът са нейни думи, произнесени на рецепцията на хотел, че мрази руснаците.

"Подчертаваме, че след случилото се, присъствието на Елингсен на руска територия е невъзможно", заяви говорителката на руската дипломация Мария Захарова. Тя уточни също, че норвежкият посланик Рун Ресейланд е бил привикан в министерството на външните работи в Москва.

В изявлението на Захарова се казва, че посланикът е бил "уведомен за настоятелно ни възражение срещу неприемливото поведение на консул Елизабет Елингсен в хотел в Мурманск на 6 юли, когато тя си е позволила русофобски и обидни изказвания".

Лавров: Русия не е сигурна дали иска да поднови своите връзки със Запада

Норвежкото външно министерство потвърди, че норвежкият посланик е бил извикан в руското външно министерство и добави, че визата на Елингсен ѝ е била отнета.

"По време на срещата нашият посланик е поднесъл отново извинения" от страна на Осло, като е подчертал, че "думите, използвани от служителката ни, не отразяват норвежката политика и нашата гледна точка по отношение на Русия и нейния народ", каза говорителката на министерството Гури Солберг. Тя уточни пред АФП, че консулът вече не се намира в Русия, без да предостави допълнителна информация.

Скандалът избухна миналата седмица след разпространението в социалните мрежи на видео от охранителни камери на хотел в град Мурманск, Северозападна Русия, където Елизабет Елингсен е заемала поста консул. На кадрите се вижда как тя гневно казва на рецепцията на хотела: "Мразя руснаците. Дайте ми друга стая, иначе няма да мръдна оттук. Как преценявате дали една стая е чиста? Знаете ли, аз съм свикнала на чисти стаи, аз идвам от Скандинавия, не съм рускиня, която чисти както може".

Захарова: Забраната за самолета на Лавров беше „пещерен метод“ да се демонстрира единството на Европа

Генералното консулство на Норвегия в Мурманск е временно затворено от 1 юли заради "трудната", според Осло, ситуация с двустранните отношения.

Русия и Западът преминават през период на безпрецедентно напрежение заради руската офанзива в Украйна, която предизвика поредица от европейски и американски санкции срещу Москва.
БТА