Замърсената с дизелово гориво Арктика
Замърсената с дизелово гориво Арктика / БГНЕС
Почистването на горивото от повърхността на реката, която беше замърсена в края на май при безпрецедентно изтичане на петролни продукти в руска Арктика, е приключило, съобщиха снощи руските власти, предаде Франс прес.

Активната фаза на събирането на водно-горивната смес от повърхността на реката приключи, продължава работата за почистване на околните малки водоеми и на бреговете, съобщи министерството на извънредните ситуации на Русия, цитирано от руските медии. Сега е необходимо да се възстанови околната среда в региона, а междувременно - да продължи мониторингът, за да се вземат подходящи мерки, ако се наложи, заяви министърът Евгений Зиничев.

Путин разкритикува властите в Красноярския край за закъснялата реакция на аварията в Норилск

Генералният директор на сибирския клон на "Транснефт" Виктор Бронников заяви миналата седмица пред АФП, че "пълното почистване ще трае с години". При строителни работи в ТЕЦ-3 на Норилско-Таймирската енергийна компания (част от групата "Норникел") на 29 май бе разрушен резервоар, от който се изляха над 21 000 куб. м петролни продукти на площ 180 000 кв. м, прониквайки в почвата и водни обекти.Част от горивото попадна в езерото Пясино, свързано с река Пясина, която тече на север и се влива в Карско море.

Екоорганизацията "Грийнпийс Русия" твърди, че аварията е първата с такъв мащаб в Арктика и го сравни с корабокрушението на петролния танкер "Ексон Валдес" край бреговете на Аляска през 1989 г.Според говорителя на Руската агенция за риболова Дмитрий Клоков ще са нужни десетилетия за възстановяване на екосистемата.
БТА