/ iStock/Getty Images
Русия планира да започне да ваксинира хора срещу новия коронавирус през есента, предаде ДПА.

Руската ваксина срещу COVID-19 създала имунитет у всички доброволци

"Плановете са за октомври", каза днес министърът на здравеопазването Михаил Мурашко пред агенция ТАСС от Нижни Новгород. "Първо трябва да бъдат ваксинирани лекари и учители, а след това - постепенно и останалата част от населението", допълни той.

По думите му, клиничните изпитания на ваксината, разработена в Русия, вече са приключили и се подготвя одобрението й. Министърът не посочи конкретни дати. Московският институт "Гамалея" вече обяви през май, че е разработил ваксина, която е създала имунитет срещу коронавируса при всички тествани обекти без отрицателни странични ефекти.

Русия все още не е оповестила научни данни за ваксината, за да може да се направи независима оценка. Учени от цял свят работят усилено в търсене на препарат срещу коронавируса. Според Мурашко в момента се провеждат клинични изпитания на друга ваксина, а се очакват и още.

В Москва ще получават безплатни ваксини срещу Covid-19

Според официални данни, в Русия има над 845 000 потвърдени случая на коронавирус с над 5000 новозаразени дневно. Към днешния ден починалите с коронавирус са над 14 000 души.

Повечето случаи са в Москва, където напоследък случаите отново започнаха да се увеличават. Кината, театрите и концертните зали в столицата днес отново отвориха врати, но всяко второ място трябва да бъде оставено празно.      
БТА