/ БТА
Руските власти осъдиха Вадим Останин, бивш координатор на щаба в сибирския град Барнаул при предизборната кампанията на руския опозиционер Алексей Навални, на девет години затвор за участие в "екстремистка общност", предаде Ройтерс, като се позова на екипа на Навални. 

Останин е извършвал единствено "законна политическа дейност", написа екипът на Навални в "Телеграм".

Той е бил признат за виновен и за участие в неправителствена организация, "чиято дейност включва насилие срещу гражданите".

Останин бе арестуван през декември 2021 г. и задържан в Москва, преди да бъде откаран в Барнаул, където бе съден.

"Преди пристигането в Барнаул от Москва без никакво обяснение бях оставен в самостоятелна килия с площ около шест квадратни метра, в мазе с прозорец, покрит с отломки", написа Останин в писмо, публикувано от екипа на Навални.

"След около седмица килията бе наводнена и водата стигаше до глезените... в тези килии имаше плъхове, мравки, паяци", написа той.

Русия поиска 20 години затвор за Навални

Екипът на Навални заяви, че разследващите са принуждавали Останин да признае вината си, но той отказвал. 

Навални, който е най-известният критик на Путин, излежава присъди от 11 години и половина в наказателна колония по обвинения за измама, както и други обвинения, които според него са били измислени, за да му се запуши устата. Миналата седмица руски държавни прокурори са поискали съд да постанови още 20 години затвор за него по ново дело -  по обвинения, включващи и екстремизъм.

Миналия месец Лилия Чанушева - също координатор на регионален щаб на Навални - беше осъдена на 7 години и половина затвор за "екстремизъм".
Анелия Пенкова/БТА