Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) днес постанови, че разследването на руските власти на предполагаемото отравяне през 2020 г. на критика на Кремъл Алексей Навални не е било достатъчно адекватно и нареди на Русия да изплати на Навални обезщетение на стойност 40 000 евро, предаде Ройтерс.

През август 2020 г. Навални, който е най-видният опозиционен политик в Русия, оцеля след предполагаем опит да бъде отровен по време на полет в Сибир. Тестове в западни лаборатории установиха, че опитът е бил направен с нервнопаралитично вещество. Той беше на лечение в Германия и доброволно се върна в Русия през 2021 г., където беше арестуван още при пристигането си и след това беше изпратен в затвора.
Навални обвинява руската държава, че се е опитала да го убие и заведе редица дела срещу руските власти в ЕСПЧ. Русия отрича неговите обвинения.

Базираният в Страсбург съд каза в свое изявление, че разследването, проведено от руските власти, не е било открито за проверки и не е отчело правото на жертвата да участва в производството. Той каза и че Русия не е обърнала достатъчно внимание на твърденията за възможен политически мотив за опита за убийство, както и на възможността в него да са участвали държавни агенти. Освен това не са били проверени съобщенията за употреба на субстанция, идентифицирана като химическо оръжие.

През юни 2022 г. руският парламент гласува да бъде прекратена юрисдикцията на ЕСПЧ в страната.
Говорителка на съда каза, че тъй като Русия е била страна членка на ЕСПЧ и на Съвета на Европа по времето на предполагаемото отравяне, решението на магистратите е приложимо и ще бъде предадено на Комитета на министрите на Съвета на Европа за изпълнение. Тя добави, че в ЕСПЧ чакат за разглеждане почти 30 дела, заведени от Навални и неговите роднини.
Владимир Арангелов/БТА