Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Съд в Русия отхвърли вчера второ обжалване на деветгодишна присъда от опозиционния лидер Алексей Навални, съобщи Асошиейтед прес. Четиридесет и шест годишният руски политик излежава присъдата в строго охраняван затвор. Тя беше постановена през март за измама и неуважение към съда.

Навални е най-яростният критик на руския президент Владимир Путин. Той беше арестуван, след като се прибра в родината си от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервопаралитик - покушение, за което обвинява Кремъл. Руските власти отхвърлят тези твърдения.
Опозиционният лидер е осъден на две и половина години затвор за нарушаване на гаранция - присъда, която Западът осъжда, определяйки мотивите за нея като  политически.

Навални оспорва в съда новото си изпращане в изолатор

През март тази година Навални беше осъден на девет години по друго дело - за присвояване на средства от него и фондацията му, както и за обида на съдия по предишен съдебен процес. Тогава той отново определи мотивите за обвиненията като политически, а първото му обжалване беше отхвърлено през май.

Задържането на Алексей Навални предизвика най-сериозните протести в Русия през последните години. В отговор правителството на Путин започна репресии срещу неговата организация, съратниците и привържениците му.

Няколкото криминални разследвани срещу Навални будят у сподвижниците му опасения, че Кремъл възнамерява да го държи зад решетките завинаги, отбелязва АП.
 
БТА