Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Руският опозиционен лидер Алексей Навални, излежаващ присъда в лагер, разположен в Мелехово, Владимирска област (централната част на Европейска Русия), подаде в съда иск, с който оспорва изпращането си на 10 октомври в наказателен изолатор. Това съобщи днес за ТАСС Ковровският районен съд на град Владимир.

По данни на съда от август 2022 г. това е 10-ят иск на Навални, обжалващ действията на лагерната администрация, пет от които са били отхвърлени.

В средата на юни Навални бе преместен от лагер с общ режим в Покров в лагер със строг режим в Мелехово, след като през май Московският градски съд призна за законна нова присъда срещу него по дело за обида на съда и измама. Опозиционерът е осъден на 9 години лишаване от свобода в лагер със строг режим с оглед предходните му присъди за измама и клевета срещу ветеран от Великата отечествена война. 

Навални потвърди, че е преместен в по-строг затвор

На 10 октомври руският политик за шести път от два месеца бе изпратен в наказателен изолатор - както става ясно от акаунтите му в социалните мрежи, заради отказ да мие оградата на лагера, съобщи по-рано опозиционният сайт "Медуза". Той бе излязъл от изолатора преди седмица, след като лежа там за изказване по повод частичната мобилизация в Русия, произнесено на съдебно заседание.

Според адвоката му Павел Чижов след няколко поредни изпращания за наказание в изолатор затворникът може да бъде прехвърлен в единична килия, където да лежи до една година. Същевременно администрацията на лагера може да поиска преместването му в затвор за срок до три години.
 
БТА