/ БТА
Най-големият критик на руския президент Владимир Путин, Алексей Навални, потвърди днес, че е преместен в друг затвор, по-отдалечен от Москва от предишния и известен с лошото отношение към затворниците, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Навални написа в Телеграм, че е преместен в затвора с максимална степен на сигурност ИК-6 в село Мелехово, във Владимирска област, на около 250 километра източно от Москва. Опозиционерът преди това излежаваше присъдата си в затвора ИК-2 пак във Владимирска област.

"Здравейте на всички от (затвора) със строг режим. Вчера бях преместен в ИК-6 "Мелехово", написа той.

Reuters: Навални е преместен на неизвестно място

"Пътуването ми във времето продължава", написа Навални и допълни: "Преместен съм от един кораб на друг".

Опозиционерът каза, че е вече е под "строг режим" и под карантина, но не уточни защо или какви са условията в новия затвор.

Руски съд отхвърли жалба на Навални срещу 9-годишната му присъда

Навални беше арестуван през януари 2021 г. след завръщането си от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвинява Кремъл. Той получи присъда от две години и половина затвор за нарушаване на разпоредбите по условната си присъда.

През март опозиционерът беше осъден на девет години затвор по обвинения в измама и неуважение към съда. Той нарече обвиненията политически мотивиран опит на руските власти да го оставят в затвора колко е възможно по-дълго, посочва АП.
БТА