/ БТА
Затвореният критик на Кремъл Алексей Навални е бил преместен от затворническата колония на неизвестно място, съобщи във вторник негов високопоставен помощник.

"Къде се намира Алексей сега и в коя колония е отведен, не знаем", заяви Леонид Волков, началник на щаба на Навални, в изявление в приложението Telegram.

Навални критикува Google и Meta, че помагат на Путин

Навални, най-високопоставеният опозиционен лидер в Русия през последното десетилетие, беше вкаран в затвора за две години и половина за нарушаване на условията за предсрочно освобождаване през февруари 2021 г., след като се върна от Германия, където се възстановяваше от очевидно отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвиняваше Кремъл, че го е поръчал.

На 24 март Навални беше осъден на още девет години затвор за измама и неуважение към съда. Лидерът на опозицията твърди, че обвиненията срещу него са изфабрикувани и целят да осуетят политическите му амбиции.

Съдията разпореди Навални, който окачестви военната кампания на Русия в Украйна като "глупава", да бъде преместен в затвор с максимална сигурност, където правата му на свиждания и кореспонденция ще бъдат ограничени.
БГНЕС