/ БТА
Лишеният от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални разкритикува технологичните компании Google и Meta заради решението им да спрат рекламите в Русия, което според него вреди на опозицията и облагодетелства руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Навални заяви в писмено обръщение към Копенхагенската среща на върха по въпросите на демокрацията, че технологиите се използват от държавата за арестуване на дисиденти, но също така дават възможност за достигане до истината.

"Интернет ни дава възможност да заобикаляме цензурата", каза той в обръщението, копие от което беше публикувано в официалния му блог. 

"В същото време обаче Google и Meta, спирайки своите реклами в Русия, лишават опозицията от възможността да провежда антивоенни кампании, предоставяйки грандиозен подарък на Путин", заяви Навални.

Според опозиционера технологичните гиганти трябва да отговорят на много въпроси. По думите му те трябва да решат дали са наистина "неутрални платформи" и дали за потребителите в демократичните страни трябва да важат същите правила като за тези в репресивните държави.

"Как интернет би трябвало да се отнася към правителствените разпоредби, имайки предвид, че Норвегия и Уганда, изглежда, имат леко различаващи се представи за ролята на интернет и демокрацията?", попита Навални.

"Ние обичаме технологиите. Обичаме социалните мрежи. Искаме да живеем в свободно информационно общество. Затова нека да измислим как да не позволяваме на лошите да използват информационното общество, за да вкарват своите държави и всички нас в тъмните векове", заяви той.
БТА