Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Критикът на Кремъл, който излежава присъда в затвор в Русия, Алексей Навални призова френските гласоподаватели да подкрепят настоящия президент Еманюел Макрон на втория тур на президентския вот в неделя. Той обвини партията на крайнодясната му опонентка Марин Льо Пен във връзки с президента Владимир Путин.

"Със сигурност, без колебание, призовавам народа на Франция на 24 април да гласува за Еманюел Макрон ", написа Навални в Twitter, публикувайки призива на френски и английски език.

Той добави, че е "шокиран" от факта, че партията на Льо Пен е получила заем в размер на 9 млн. евро от "прочутата структура на Путин за пране на пари" - Първа чешко-руска банка.

На финалната права: Макрон и Льо Пен се готвят за решителните дебати преди балотажа

"Не се съмнявам и за миг, че преговорите с тези хора и сделките с тях са включвали и сенчеста политическа част", каза 45-годишният Навални.

"Това е корупция. Това е продажба на политическо влияние на Путин", добави той.

Опозиционерът заяви, че Франция е "близка" на сърцето му и че чувства, че може да се обърне към французите по редица поводи.

"Аз съм в затвора заради криминална жалба от френска компания", каза той, визирайки френската козметична компания Yves Rocher.

През 2014 г. руски съд призна Навални за виновен в измама на руския филиал на Yves Rocher в решение, което по-късно беше обявено от Европейския съд по правата на човека за "произвол".

Той получи условна присъда от три години и половина, но през 2021 г. му беше наредено да изтърпи наказание лишаване от свобода.

"Ще се боря за Франция, французите и @EmmanuelMacron", написа Навални в Twitter.

Съдбата на Любов Собол: Русия осъди на затвор близката съюзничка на Навални

През 2020 г. Навални преживя атака с отравяне с "Новичок" - нервнопаралитично вещество, разработено в Съветския съюз, за което обвинява Кремъл.

Миналия месец руски съд го призна за виновен по нови обвинения в присвояване и неуважение към съда и удължи присъдата му на девет години в затвор с повишена сигурност.
Навални и екипът му публикуваха видеоклипове за богатството на руския елит, които събраха милиони гледания в YouTube.
 
БГНЕС