В края на предизборната президентска кампания във Франция президентът центрист Еманюел Макрон и крайнодясната му опонентка Марин Льо Пен ще се срещнат тази вечер очи в очи в телевизионни дебати, които може да бъдат решаващи за изхода на балотажа в неделя, предаде Асошиейтед прес.

Според информационната агенция двамата кандидати внимателно са се подготвили за важния дуел, който се очаква да продължи повече от два часа. На първия тур на 10 април 44-годишният Макрон взе най-много гласове, а според последвали различни социологически проучвания има преднина от 3 до 13 пункта пред 53-годишната Льо Пен.

Макрон: Франция няма нужда от руския газ

Но в сравнение с изборите преди пет години, когато тя отстъпи пред Макрон с 34 срещу 66 на сто от гласовете на балотажа, сега Льо Пен е съкратила значително дистанцията.

През 2017 г. преките дебати по телевизията бяха пагубни за нейната кандидатура – тя прояви неувереност в търсенето на отговори на зададените въпроси и сякаш губеше самообладание на моменти. Освен това тя допускаше грешки по основни икономически теми, контрирана незабавно от Макрон. Това имаше катастрофално отражения върху нейния имидж и даже породи критики от собствения ѝ лагер, че се е явила неподготвена.

Междувременно 39-годишният тогава Макрон, въпреки липсата на голям политически опит, говореше уверено по всички въпроси. Той прояви умения да навлиза в детайлите и даде доказателства, че е сериозен кандидат, отбеляза АП.

Макрон увеличава преднината пред Льо Пен преди втория тур на изборите

Този път Льо Пен заявява, че е по-добре подготвена, след като е работила „у дома“ с най-близките си съветници. Очаква се тя да се обръща към хората, които не харесват Макрон, като критикува действията му и представя себе си като негова националистическа и антиимигрантска алтернатива. Тя ще иска също да се изяви като достойна да бъде президент с реалистични, по думите ѝ, предложения.

Макрон ще отстоява своите проевропейски позиции, които според него са начин Франция да стане по-силна на световната сцена. Той ще се опита да убеди левите избиратели, че неговата подкрепа за бизнеса не трябва да ги възпира да гласуват за него.

Преди втория тур и двамата кандидати се нуждаят от широка допълнителна подкрепа. Много французи, особено тези с леви убеждения, казват, че още не знаят дали изобщо ще отидат в неделя до избирателните секции, предаде АП. 
 
БТА