Марин льо Пен
Марин льо Пен / БГНЕС, архив
Днес се очакват протести в цяла Франция, които са част от усилията на опонентите на крайнодясната кандидатка за президент Марин Льо Мен да организират единен фронт, с който да предотвратят евентуалната ѝ победа на втория тур на президентските избори, който ще се проведе на 24 април, предаде Ройтерс.

Демонстранти излизат по улиците на 30 френски града, а полицията предупреди за възможни инциденти. 

Еманюел Макрон, който е проевропейски настроен центрист, спечели изборите за президент през 2017 г., като лесно победи Льо Пен, след като избирателите го подкрепиха, за да не допуснат крайната десница до властта. 

Тази година двамата отново се изправиха един срещу друг на първият тур на изборите, който се проведе миналата неделя. Сега обаче предизвикателството пред Макрон е много по-голямо, отбелязва Ройтерс.

Според проучванията на общественото мнение преднината му пред Льо Пен е малка. По време на първия тур кандидатката на крайната десница успешно се възползва от недоволството от разходите за живот във Франция и усещането на французите, че Макрон не обръща внимание на ежедневните трудности, с които се сблъскват. По този начин Льо Пен спечели 23,1 процента от гласовете, а 27,85 на сто от избирателите подкрепиха Макрон. 

Тази седмица Льо Пен изглеждаше по-притеснена, след като фокусът се обърна към програмата ѝ, а анкетите показаха, че подкрепата за Макрон нараства. Вчера проучване на социологическата агенция "Ипсос-Сопра Стерия" показа, че Макрон печели 56 процента от гласовете на втори тур. 

Той получи подкрепата на бившите президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд. Стотици знаменитости и лица от спорта също застанаха зад него, за да предотвратят победата на Льо Пен.
 
БТА